20140224-213013.jpg

Apple lanserade iTunes Matchning i Sverige i december 2013, nu har jag haft möjligheten att testa det lite och tänkte delge mina tankar.

Inledning

iTunes matching är en tjänst från Apple som matchar dina låtar på datorn mot utbudet i iTunes Store. Hittas en matchning så får du tillgång till versionen från iTunes Store även om du har en version i sämre kvalitet. Hittar den ingen matchning så laddas din version upp och blir tillgänglig för strömning och nedladdning på dina andra enheter, det finns en begränsning på 25000 låtar när det gäller uppladdning. Musik köpt från iTunes Store har redan denna funktion och matchas inte, tjänsten kostar 249kr/år.

20140224-210048.jpg

Matchning

När betalningen är genomför börjar iTunes en genomsökning av ditt biblioteket och försöker matcha dina låtar, tillsist laddar den upp dom låtar som inte matchades.
När matchningen är klar så aktiverar man iTunes Matchning på sina andra enheter och vips så har du tillgång till hela ditt bibliotek och alla dina spellistor. Jag har ett ganska litet bibliotek på 2500 låtar och jag tycker det tog alldeles för lång tid att matcha låtarna, kan bero på att den misslyckades matcha många låtar och laddade upp dessa istället. Det som jag upplever märkligt är att i väldigt många fall så lyckades inte matchningen på album som finns och att bara vissa låtar blev matchade på ett album. Däremot hittar den skivomslag och om jag väljer visa i iTunes Store på en icke matchad låt så hittas den. För mig är detta irriterande av flera anledningar:

  • Jag får olika kvalitet på låtarna i ett album.
  • Det tar längre tid att ladda upp låten än att matcha.
  • Har du ett stort bibliotek så tar dessa låtar upp din kvot av låtar som får laddad upp.
  • Av princip borde den kunna matcha dom. Speciellt när det bara gäller vissa låtar i ett album.

    20140224-213319.jpg

Synkning

På dom andra enheterna väljer man om man vill strömma eller ladda ner låtarna, på Apple TV så strömmas det alltid. När man strömmat en låt på iOS så lagras den och går att spela upp offline, detta bygger på en smart uträkning där den behåller det du lyssnar mycket på och raderar det som man lyssnar sällan på. Tyvärr finns det inget sätt att styra detta och det finns ingen inställning eller information om hur mycket plats låtarna tar, man kan inte heller ta bort buffrade låtar manuellt. Däremot har jag märkt att om man är utan nätverk eller i flygplansläge så göms de låtar som inte finns lagrade. Vill man vara säker på att låten finns kvar så laddar man ner den. Jag har stött på problem med att vissa skivomslag inte synkas korrekt trots att dom finns på datorn, efter mycket funderande så kom jag fram till att det berodde på att alla låtarna i albumet inte hade omslag.

Spellistor

Även spellistor synkar över molnet men det har tyvärr blivit en mycket blandad upplevelse.Vanliga spellistor och smarta spellistor baserade på betyg funkar kanon och synkar inom någon minut. Mycket värre är det med spellistor som baserar sig på antal spelningar. Jag har en spellista som heter aldrig spelade och är som namnet antyder låtar med noll antal spelningar. Synkning här var inte alls konsekvent varken på när eller vad som synkades och det gav olika reultat varje gång. Första tiden så synkade den inte alls på veckor och en gång ersatte den alla enheter med listan från datorn. Detta gör att om jag lyssnar på låtar på min iPhone(vilket är min primära musikenhet) så när synkningen sker så är massa låtar tillbaka i aldrig spelade som jag nyligen lyssnat på och det är absolut inte ok. En annan gång när jag testade att spela från min iPad så synkades det direkt till både dator och iPhone, men när jag testade senare samma dag så skedde ingen omedelbar synk. Det är riktigt tråkigt tycker jag eftersom jag har många spelistor som baserar sig på spelningar. Jag tycker det är riktigt irriterande när det bara funkar ibland och då tycker jag nästan det är bättre att det inte funkar alls. Jag tycker också att hanteringen av spellistor på iOS är pinsam och alldeles för begränsad men det ligger utanför iTunes matchning.

Sammanfattning

Som alltid med Apple så är allt automagiskt och det finns inga möjligheter att påverka matchningen eller synkning. Detta hade inte varit något problem om det funkade perfekt, men jag upplever att det är för många saker som inte funkar som det borde och skulle i nuläget vilja ha möjligheten att tvinga eller föreslå en matchning. En annan sak som stör är att antal spelningar tar så lång tid att synka och gör spellistor baserade på detta obrukbara. Eftersom denna process verkar vara ett lotteri så skulle det vara skönt att manuellt kunna uppdatera en spellista. Jag tror och hoppas att Apple kommer förbättra matchningsprocessen eftersom det är väldigt många som har samma problem. Trots detta tycker jag att tjänsten funkar bra och skulle ändå rekommendera den och jag kommer att förnya nästa år.

Betyg: ★★★