Synopsis
En man förkroppsligar den digitala revolutionen mer än någon annan. Han hade en vision om en tid då tillgången till information skulle bli var mans egendom. Han var en inspiratör, men stod inte oemotsagd. Efter att ha fått sparken från sin egen skapelse gjorde han en bejublad återkomst och vände ett dödsdömt företag till en föregångare inom design och funktion. Men framgången hade sitt pris. För entreprenören fanns alltid en lösning. För maken, fadern, vännen och affärspartnern Steve Jobs var verkligheten en annan.

Recension
Det är en hektisk början. Helt plötsligt kastas man in i kulisserna bakom lanseringen av den första Mac:en. Och det är med en viss förundran man följer huvudkaraktären och hans marknadschef under den sekvensen, ifrågasättande om det verkligen är Steve Jobs man ser.

Så börjar det utdana sig, bitar faller på plats, och den känsloyrande stämningen förefaller peka ut mannen som gjort sig ett namn genom design, stark vilja samt karaktäristiska glasögon. Såhär fortsätter filmen genom att skapa nya frågor och snabbt börja nysta i svaret.

image
Det är med ivriga vändningar och starka känslor bakom kulisserna som man får uppleva Steves liv och hur han både privat och i egenskap av VD banar väg med sin vilja. En vilja som hans vänner och kollegor såväl skyr som respekterar och som allt som ofta leder till konflikt. Familjerelationen, läs bristen på denna, illustreras på ett vaket sätt: det egna ifrågasättandet av sitt faderskap till Lisa och hur Jobs undviker rollen som faderlig förebild är här tydligt, om än ifrågasatt.

Det är en stark film och skådespelande huvudkaraktären Michael Fassbender gör rollen med otrolig hängivenhet. Scenerna ihop med marknadschefen Joanna Hoffman (Kate Winslet) ger också en bild av Steve som medmänsklig i all hans karga utstrålning.

image
De vanliga film komponenterna finns där, men är inte utstuderade. Detta är en film för människor som vill reflektera över livsval likväl som att få en inblick i hur VD:n för Apple gjorde sina under en period av sitt liv.

Skådespelare
Michael Fassbender, Kate Winslet, Seth Rogen, Jeff Daniels.

Regissör
Danny Boyle.

Premiär
22 januari 2016.

Längd
2 timmar 2 minuter.