Samuel-Adams-Utopias

Imorgon lanseras Samuel Adams Utopias på Systembolaget i form av weblansering, totalt finns bara 80 flaskor så det gäller att vara snabb om man har råd med denna mycket specialla öl (1350:- / flaska).

Det handlar om en mörk ale med en svindlande alkoholnivå på 27%. Samuel Adams sjävla beskriver det som “världens starkaste öl” och utan frysdestilering som andra bryggerier använder så kan det mycket väl stämma.

Syftet med att brygga världens starkaste öl var att sudda ut gränserna för vad öl egentligen är. Malten är Crystal Malt för den fina färgens skull, Moravian från Tjeckien och rökmalt från Bamberg. Humlen man använder är Spalt– Spalter, Tettnang-Tettnanger och Hallertau–Mittlefruh.
Man tillsätter även lönnsirap och jäst som normalt sett används till champagneframställning. Detta gör man för att lättare kunna få upp en högre alkohol. Lagringen sker på ekfat i upp till 10 månader.
Utopias bryggs i begränsad upplaga, 12000 flaskor åt gången. När nästa bryggning sker vet man aldrig, bara att det sker inom en tvåårsperiod. 2007 års release av Utopias är deras fjärde.