AppleMac

Reformator för Mac

Publicerat av 19 augusti 2014 One Comment

Översikt interface

Inledning

Reformator är en app utvecklad av Overmacs som även ligger bakom PhotoSweeper. Reformator har samma enkla och funktionella design som PhotoSweeper men skiljer sig avsevärt när det kommer till funktioner. Tanken är enkel och det är att ta en mängd foton och göra ändringar på alla samtidigt.

Användning

Du börjar med att importera enstaka bilder eller mappar, antingen via menyn eller genom att dra och släppa. Efter import så får du en översikt på bilderna och det går att gruppera och sortera dom efter olika kriterier som storlek, format, och datum taget. Du kan också få detaljerad information av metadata. Nästa steg är att välja bilder och gå vidare till konvertering, väljs inga bilder tas alla med.

Filnamn

Nu möts du av en stor förhandsvisning av första bilden och under är en detaljerad lista med alla bilder. Du ser informationen på bilden innan och efter konvertering. Det går också att visa bilder sida vid sida med en före/efter jämförelse. Till vänster lägger du till åtgärder som du vill ska göras på bilderna. Du kan ändra namn på filen genom att lägga till bl.a text, datum, bildstorleken, indexering och datum taget. Det finns ett antal förinställda alternativ men du kan också skapa egna förinställningar för att få filnamnet precis som du vill. Sen väljer du om du vill byta format på bilden och alla dom vanliga formaten stöds som jpg, tiff, pdf och png. Det går också att välja om bilden ska vara i RGB, CMYK eller gråskala.

Filter

Nu kommer det som jag tyckte var det bästa och det är valet av åtgärder som kan göras. Här finns ett brett urval av filter, ändra metadata, skala, beskär, trimma, alfa kanal, sätta en vattenstämpel och mycket mer. Det går att stapla flera åtgärder på varandra och hittar du en bra kombination av åtgärder går den att spara. Möjligheten att kunna se bilderna före och efter sida vid sida är väldigt bra och det är enkelt att bläddra igenom listan av bilder för att se så förändringarna blir bra på alla bilder. Tidigare använde jag iPhoto och alla bilder blir blev behandlade med trollspöt. Bilderna blev bra men det var enformigt och tidskrävande att göra det vid varje import. Jag har sedan en tid tillbaka slutat använda iPhoto 1 och mina bilder har sen dess blivit arkiverade utan förbättringar. Med Reformator går det enkelt och snabbt att fixa det och den inställningen jag har funkar på nästan alla mina bilder. Dom bilder som det inte passar på kan jag enkelt ta bort i från listan innan jag sparar. När du sparar har du möjlighet att välja mapp varje gång eller ha en förbestämd mapp som alla sparade bilder hamnar i. Du har också möjlighet att dela bilderna till Facebook, ladda upp på flickr eller använda AirDrop för att dela till annan Mac.

Sammanfattning

Jobbar du mycket med bilder antingen proffesionellt eller på hobbynivå och gör samma förändringar om och om igen så är Reformator ett givet val. Men även för mig som inte tar annat än bilder på familjen så tycker jag att appen är bra och jag gillar att använda den. Appen släpps idag och har ett introduktions pris på 55 kr, det innebär att priset kommer höjas så passa på redan nu om du är intresserad.

Ladda ner Reformator för Mac (55 kr)


  1. Det kan hända att jag en vacker dag delar med mig av mina erfarenheter med iPhoto och hur jag gör nu istället.