Tydlig är en annorlunda kalkylator som funkar på både iPad och iPhone och utvecklad av svenske Andreas Karlsson.

Inledning

När tydlig släpptes i november 2013 fick den ganska mycket uppmärksamhet både här hemma i Sverige och internationellt. Appen har nu fått sig en ganska stor uppdatering som gör den värd att nämnas igen.

Genomgång

Tydlig påminner mig om när jag skrev ner uträkningar på papper i skolan och det ger en bra visuell överblick. Det är ganska ofta jag räknar ut flera saker samtidigt och då är det skönt att slippa skriva ner stödtal på papper. En nyhet för denna versionen är att man kan sätta textetiketter på tal och få bättre överblick. Men förutom att ge översikten av ett papper så tar den nytta av att det är digitalt och det går att länka tal, så att man slipper ändra alla manuellt.

20140217-140951.jpg

Det finns också ett reglage till varje tal för att göra finjusteringar och om man trycker på reglaget så ändras det till att reglera i heltal, riktigt smart om man räknar på ett lån och vill se vad som händer om räntan ändras. Det går också att koppla tal till en graf och genom reglaget se samband mellan talen. Andra välkomna nyheter är möjligheten att ångra, stöd för 29 språk, demoläge och ett läge för vänsterhänta.

Slutsats

Jag är inget mattegeni och Tydlig har stöd för betydligt mer funktioner och formler än vad jag förstår, men det är ändå väldigt användbar även för mig som lekman. Ett bra komplement till den inbyggda miniräknaren eller i mitt fall Numerical. I samband med uppdateringen är den också prissänkt 38 kr -> 28 kr.

Ladda ner Tydlig för iPhone och iPad.