Under några veckor har jag nu testat Soor som är en tredjeparts-app för Apple Music som är skapad av indieutvecklaren Tanmay Sonawane. Appen bygger på Apples MusicKit API och man märker att Tanmay har lagt ner mycket tid på att göra Soor både användarvänligt och snyggt. Men är det tillräckligt för att man ska använda Soor istället för Apples egna app till Apple Music?

När man öppnar Soor möts man av ”Home”-sidan. Längst upp på denna sida finner vi något som kanske kan ses som en meny, eller snabblänkar till Songs, Albums, Playlists och Artists. Allt annat på denna sida kan man anpassa mer eller mindre precis så som man vill ha det. Jag personligen har valt att ha saker från fliken ”For You” på denna sida då det är där jag hänger oftast på Apple Music. 

Längst ner i Soor finner vi Spelaren, som påminner mycket om den som finns i Apples egna app. Denna är dock aningen renare än den i Apple Music, samt att med som så mycket annat i Soor så kan man anpassa denna lite efter sina egna behov. Exempelvis kan man gå in på inställningar och klicka i ”Visualizer”, vilket gör att man då får grafik i Spelaren som rör sig efter musiken. Trevligt. 

De andra sidorna är ganska simpla och påminner mycket om den designen som finns i Apple Music, så vi behöver inte fördjupa oss mer i dem. Istället vill jag rikta fokus på detaljer i Soor, för det är just i detaljerna som storheten med Soor ligger.

Smarta lösningar skiljer Soor från Apple Music

Soor har tagit fram en väldigt simpel, men snygg lösning för att komma åt saker som är placerade högt upp på i appen. Låt oss ta startsidan (Home) som ett exempel för detta. Längst upp till höger på den sidan finns två ikoner för Inställningar och Sök. Om man placerar fingret på skärmen och drar ner så kommer en av ikonerna att markeras, vilken  beror på hur långt ner man drar. Jag önskar att fler appar börjar använda sig av denna lösning.

En annan trevlig funktion som vi hittar under Inställningar är ”Themes”. Här kan vi välja att ändra färg på appen till: Ljus, Mörk och Svart. Personligen använder jag mig av det svarta temat.

Jag gillar verkligen Soor, men…

Även om Soor har mycket trevliga funktioner så räcker det inte helt för att appen ska få mig att lämna Apples egna musik till Apple Music. Jag saknar att Soor inte har stöd för svenska, vilket ibland gör att vissa delar ser konstiga ut. Och jag saknar menyn från Apple Music, som jag personligen tycker gör det enklare och snabbare att navigera.

Jag är dock helt övertygad om att Tanmay Sonawane kommer fortsätta att utveckla Soor och att han kommer fixa till stöd för flera språk, samt fylla på med ännu mer funktioner.

Summering

Om du är trött på Apples egna app för Apple Music och vill ha ett mörkt tema samt lite nya roliga funktioner, då rekommenderar jag verkligen Soor för dig. Nu hoppas jag att Tanmay Sonawane snart bygger en app till Mac också! Soor kostar i skrivande stund 107 kr.

Passa även på att läsa Min guide till Apple Music.