inkslide-crafty-1

Adobe Ink & Slide är en stylus till iPad som är framtagen i ett samarbete mellan Adobe och Adonit. Produkten har snart funnits ute på marknaden under ett år, men det är först nu som vi har fått tag i ett exempel att recensera.

Tryckkänslig och tunn spets

Två saker som för mig är viktiga med Adobe Ink & Slide är att pennan har en liten udd, samt att den är tryckkänslig. Detta betyder att den känns mer som en riktig penna/pensel som faktiskt ändrar tjockleken på linjen beroende på hur hårt du trycker. Pennan kopplas samman med din iPad via Bluetooth och gör att man kan lägga handflatan på iPaden samtidigt som man ritar. Men denna funktion tycker jag fortfarande, efter ett år, buggar lite. Det är dock en väldigt bra funktion som jag hoppas löses med en mjukvaruuppdatering, snart.

inkslide-crafty-6

Men när vi ändå är inne och pratar tryckkänslighet och storleken på spetsen på pennan vill jag direkt visa upp en sak som jag hade problem med. Jag har skickat ett mail till Adobe och Adonit för att fråga om detta är ett problem med mitt exemplar av Adobe Ink & Slide, eller om detta är ett problem som alla Adobe Ink & Slide har. Problemet kan ni se i videon som jag har gjort nedan. Pennan kan plötsligt sluta att registrera att jag ritar på iPaden. Oftast kommer problemet om jag ritar lite fortare. Så fort jag får svar från tillverkarna kommer jag att publicera det här.

Men när Adobe Ink & Slide fungerar som det är tänkt så är det ganska magiskt. Adobe har tänkt på mycket detaljer så som att i deras appar (exempelvis Adobe Line och Adobe Sketch) kan man välja hur man håller i sin penna, för att på så visa ta bort så mycket som möjligt av parallaxeffekten som finns. Parallaxeffekten uppstår av två saker: Distansen mellan skärmen och glaset, samt det lagg som är när du drar ditt finger på skärmen. Genom att välja hur du håller i din penna kan appen korrigera mycket av parallaxeffekten.

inkslide-crafty-8

Jag har även nämnt att Adobe har löst så att man kan lägga handflatan på skärmen när man använder Adobe Ink & Slide, vilket är väldigt välkommet då det gör att det blir mer likt hur man faktiskt använder en riktig penna på ett papper. För att få till denna lösning har man valt att koppla pennan till iPaden via Bluetooth, och att koppla den är extremt enkelt. I en av Adobes appar klickar man bara på pennikonen, sedan håller du ner din penna mot ytan som de markerar. Efter 1-2 sekunder så är den kopplad.

inkslide-crafty-7

Vacker hårdvara med smarta lösningar

Själva pennan och linjalen är vackert designade i en metall som påminner om den som Apple använder sig av på baksidan av iPad Air 2 och MacBook Pro. Den lite skruvade designen på pennan gör att den blir väldigt skön att hålla i, och känns inte alls för tjock, vilket många andra pennor till iPad kan göra (Pencil).

inkslide-crafty-2

Slide fungerar som en traditionell linjal, fast med en hel bunt med nya funktioner. När du placerar Slide på skärmen kommer två linjer komma upp bredvid den. Om du drar en linje med din penna så kommer den att sugas fast till en av linjerna som Slide genererar. Klickar du på knappen som sitter på ovansidan av Slide kommer du kunna välja bland massa olika former så som linjer och stjärnor. Efter att man har vant sig med detta verktyg kommer man aldrig sluta att använda den, den är fantastisk.

inkslide-crafty-10

Pennan laddas med micro-USB som kopplas in i locket till det fodral man får med till pennan. Man fäster locket på pennan, som fastnar med hjälp av magnet. Sedan är det bara att koppla in sladden och vänta på att lampan på locket går från röd till grön.

inkslide-crafty-5

Pennans batteritid är ca 8 timmar av användning, och tar ca 30 minuter att ladda. Vilket är extremt bra. Slide använder sig inte av ström, så den kräver ingen laddning.

Va kostar Adobe Ink & Slide?

Priset på Adobe Ink & Slide diffar mellan 1.499:- (www.mstore.se) och 1.990:- (www.macoteket.se), beroende på vart du väljer att köpa den.

Ska jag köpa eller inte köpa?

För 1.499:- tycker jag att Adobe Ink & Slide är värd att köpa, och skulle rekommendera den ännu starkare om det visade sig att problemet med att pennan ibland tappar registreringen av tryck enbart är mitt exemplar som har problem med, och det återkommer jag med så fort jag fått svar från tillverkarna.