PhotoSweeper hjälper dig att snabbt hitta dubletter eller liknande bilder i ditt bibliotek. Du kan lägga till bilder från iPhoto, Aperture, Lightroom eller mappar i Finder.

Introduktion

Jag har haft lite incidenter med både min gamla kompaktkamera och iPhoto vilket har resulterat i ett ganska stökigt bibliotek med dubletter och liknande bilder i olika händelser fast med olika datum samt att iPhoto har tagit bort bilder för mig. Det senare visade sig bero på min hårddisk men det är en annan historia. Jag har provat några andra program som ska hittar dubletter men inget av dom har hittat några i iPhoto fast jag vet att det finns. Jag har nu fått en förklaring på varför dom inte hittade några och hittat en app som löser mitt problem.

Hitta och ta bort dubletter

Det första man gör är att välja bilder från någon av ovan nämnda källor. Sen väljer man ett av flera analyslägen, jag använde mig av bara av Duplicates Only och Time+Bitmap eftersom det räckte för mina behov. Skillnaden mellan dom är följande:

Duplicates Only: jämför datan på bilden och letar efter bilder med exakt samma information. Det innebär att om bilden ser likadan ut men har olika datum eller storlekar så är det inte dubletter, viket gjorde att den inte hittade några för mig. Detta är också förklaringen på varför inget av dom andra programmen jag testat hittade något heller.

Time+Bitmap: analyserar själva innehållet i bilden och letar efter likheter, det går att ställa in hur exakt man vill att dom ska matcha för att klassas som dubletter. Detta tyckte jag var riktigt smart och funkade kanon, det resulterade också i att mina dubletter äntligen hittades.

När dubletterna är hittade visas dom sida vid sida och jag kan göra en sista jämförelse innan jag bestämmer vilken som ska tas bort. Det finns också en smart select som automatiskt väljer en av bilderna baserat på olika kriterier man kan slå av eller på, jag fann att den rätta valdes i dom flesta fallen och det underlättade processen rejält. När alla dubletter är valda så går man vidare genom att visa markerade bilder och därifrån väljer man vad som ska göras med bilden. Även här har PhotoSweeper några riktigt bra extra funktioner som jag inte sett tidigare. En smart funktion är att man inte raderar bilden i programmet utan “bara” flyttar dom till papperskorgen vilket ger ytterligare en chans att ångra innan bilderna raderas. Dom andra funktionerna är möjligheten att flytta eller kopiera filerna till en mapp och byta namn på dom i samband med flytten.

Väljer man att byta nam så kommer det upp en ruta där man kan välja att lägga till ett prefix eller suffix, byta namn på filerna, lägga till eller skapa en egen indexering samt att göra namnet bara med versaler eller gemener eller att varje ord börjar med versal. Eftersom det är möjlig att manuellt markera bilder så är det också möjligt att använda PhotoSweeper för att organisera bilderna och genomföra en massomdöpning, något som Finder inte stödjer, även Quick view funkar så man kan få en större förhandstitt på bilden.

Sammanfattning

Jag rekommenderar absolut PhotoSweeper för alla som håller på med bilder och den hittade dubletter som inget annat program hittat. Det är ganska många steg innan man kan ta bort dubletterna men jag tycker att det är bra eftersom man inte gör något förhastat. Appen kostar 75kr och finns på Mac App Store, där den just nu ligger på andra plats i kategorien fotografi.

Ladda ner PhotoSweeper för Mac.

Läs mer på hemsidan