iPaden hemma används flitigt av båda mina barn. Den stora som är 6 år hanterar den kanon själv och håller sig till att spela spel. Men min 2-åring håller ibland på med annat förutom att spela. Det innefattar byta bakgrund, slå på blåtand, flytta om appar och göra mappar. Jag stöter också på detta i mitt jobb som säljare där kunder möblerar om på demoenheter.

Därför skulle jag vilja ha ytterligare möjligheter att “låsa ner” iPaden. Jag gillar guidad åtkomst där jag kan låsa användandet till en app. Detta använder jag när han lyssnar på saga.

Men när det gäller spel vill jag att han ska ha möjligheten att byta spel. Jag tycker det är en god början med att inte kunna installera eller ta bort appar samt att avaktivera köp inuti appar. Men jag skulle även vilja ha möjligheten att:

  • kunna låsa position på appar.
  • kunna välja vilka appar som får användas.
  • kunna låsa en hemskärm, så det inte går att bläddra mellan dom.

Det bästa hade varit om det fanns ett “kioskläge”. Liknande flygplansläge där jag kan välja vilja begränsningar som ska användas. Tack till Amits Bajaj för inspiration till denna tanke. Kioskläget skulle kunna vara en del av guidad åtkomst och se olika ut beroende på om jag aktiverade den inuti en app eller på hemskärmen. Om jag aktiverar den från hemskärmen skulle jag få upp alternativen, men den skulle fungera som vanligt inuti appar.

Många har ju länge pratat om att man vill ha möjlighet till flera användarkonton på iPad, men jag tror inte det är en bra lösning. Det finns tre områden där jag ser att flera konton inte löser problemet.

  1. Företag med offentliga iPad för att visa funktioner eller appar.
  2. Skola och utbildning där flera elever delar på en iPad, speciellt inom förskolan.
  3. En barnfamilj.

På jobbet har vi flera iPad och vi vill att alla ska ha samma innehåll och att det ska vara på samma ställe. Det ska inte spela någon roll vilken iPad kunden plockar upp, man ska ändå få samma upplevelse. Så även om vi har ett eget konto för detta, så löser det inte problemet att folk flyttar om appar. På förskolor kan det säkert vara 6 barn om inte fler som delar på en iPad, skulle man då ha 6+ konto och ständigt byta? Hemma skulle det inte alls underlätta för mig att skapa flera konton utan det är lättare att aktivera “kioskläget”, eftersom varje barn har en egen hemskärm.

Det är också viktigt att komma ihåg att det är inte vilket företag som helst vi pratar om utan om Apple, och för dom är användarvänlighet och enkelhet otroligt viktigt. Mycket viktigare än hos något annat teknikföretag.