MotionX 24/7 är en hälsoapp som har möjlighet att ersätta flera andra appar eftersom den kan räkna dina steg, analysera din sömn, spela in om du pratar i sömnen eller snarkar, följa din vikt och kolla pulsen. Men är den tillräckligt bra för att göra allt detta?

Genomgång

Jag har länge varit intresserad av att mäta min sömn och det var huvudanledningen till att jag intresserade mig för denna app. Jag har tidigare testat Sleep cycle och Withings Pulse. Förutom att analysera sömnen kan den spela in när den hör ljud på natten och man kan ställa ett smart alarm. Då ställer man in en senaste tid och ett tidsintervall och appen väcker dig då när du inte är i djupsömn. Jag tycker att sömnanalysen och väckarklockan funkar riktigt bra. Och den har väldigt lugna och behagliga ljud att vakna till. När man stängt av alarmet eller sömnanalysen kommer man till en översikt som visar hur länge man sovit och den delar in sömnen i hur länge man haft djup respektive lätt sömn. Det går också att sätta ett mål på hur länge man vill sova. Jag har valt att ta min puls varje morgon jag vaknar och det gör man genom att hålla fingret över kameran.

20131111-212805.jpg

Den har också en powernap funktion där man ställer in hur länge man vill vila. Appen känner av när du somnar och börjar räkna från det. Man kan också sätta en tid då man absolut måste vakna, vilket är bra om man somnar sent och har en tid att passa. Det finns också en funktion som ska lära sig dina sovmönster och rekommendera lämplig längd på vilan, men jag har inte haft möjlighet att testa denna funktion tillräckligt.

Nästa funktion är stegräknaren och det finns två lägen på den. Antingen så räknar den stegen hela tiden eller så kan man aktivera det för en promenad. Jag har testat båda och dom funkar bra. Aktiverar man stegräknaren så använder den sig av gps för att räkna stegen och det känns korrekt och det är svårare att lura den. På klassiska stegräknare och vissa andra appar så räcker det att skaka för att räkna steg. Dock är det nackdelar med stegräknaren och det är att gps ligger på hela tiden och drar ganska mycket batteri samt att den inte funkar så bra inomhus. Jag testade den på jobbet och när jag rörde mig korta sträckor fram och tillbaka räknade den inte alltid stegen. Med Withings Pulse fick jag ca 5000 steg på en dag och med 24/7 blev det bara 1000. Även på stegen kan man ställa in ett mål på hur många steg man vill ta varje dag. Man kan också ställa in så man får ett meddelande när man suttit still för länge och även att stegräkningen avaktiveras om man vart inaktiv under en viss tid.

20131111-212844.jpg

Dom återstående funktionerna är att man kan se soluppgång och solnedgång samt hur lång natten är. Knackar man sig in på den så ser man även månens upp och nergång, vilken dag på året det är, vecka och koordinater för ens position. Och till sist kan man följa sin vikt, men det kräver att man själv skriver in den.

20131111-212836.jpg

Alla funktioner har sin egen avdelning där man kan se resultatet i olika intervaller bl.a 7 dagar och 30 dagar. Det finns också en bra översikt som är lätt att komma till genom att trycka på 24/7 längst ner till vänster.

Slutsats

En väldigt allsidig app som fått mig att ta bort många andra appar. En god översikt och mål som gör mig motiverad att sova bättre och röra mig mer. Den är absolut värd sina 7 kr.

Ladda ner MotionX 24/7 för iPhone