Spotify, Tidal, YouTube Music och Apple Music är bara några av alla musiktjänster som finns tillgängliga. Jag personligen körde Spotify från att de var i beta, men när Apple Music kom ut på marknaden så bytte jag. I denna artikel får ni veta vad jag tycker är så bra med Apple Music och en guide som kan hjälpa er att också komma igång med Apple Music om ni så önskar.

Jag kan kanske kallas för en Apple-nörd då jag äger de flesta prylar som Apple har, och är man i Apples ekosystem så fungerar allt väldigt bra. Det är en av anledningarna till att jag ville byta till Apple Musik från Spotify. Är man van med Apples användargränssnitt så är det enkelt att navigera sig runt i Apple Music då den som alla andra appar från Apple följer samma guidelines. Sedan tycker jag att det är roligt att navigera sig runt i Apple Music och leta efter ny musik. Spotify är fantastisk på att skapa spellistor med musik som är utformad för just dig, vilket även Apple gör, men i Apple Music tycker jag att man lär sig mer om bandet bakom låten, och man hittar mer bra låtar från samma band. Vi går in på detaljerna lite senare i texten. Av ren lathet så kommer jag fokusera mest på Apple Music till iPhone i denna artikel.

Flytta spellistor från Spotify till Apple Music

Många vänner till mig har sagt att de vill byta till Apple Music, men att de inte orkar börja om från början med alla spellistor. Men detta är faktiskt inget problem, det finns flera tjänster som automatiskt flyttar över era spellistor från Spotify till Apple Musik.

Jag personligen använder mig av en app till iOS som heter SongShift. SongShift är gratis att ladda ner, men då kan du bara flytta över ett mindre antal låtar till en spellista åt gången. Men betalar man 40 kr för Pro-versionen så har du inga begränsningar. Då är det bara att välja vilken spellista du vill flytta över från Spotify till Apple Music och trycka på start, sedan sköter appen allt åt dig.

Ladda ner SongShift

Berätta vad du gillar eller ogillar

När du startar Apple Music för första gången så får du välja vilka genrer och artister du gillar, detta hjälper Apple Music dina musikrekommendationer. Dock tar det ca 3 veckor för Apple Music (lika lång tid som med Spotify) att verkligen lära känna dig så att de kan skapa New Music mix, Favorites Mix och Chill Mix.

Vill du förfina dina musikrekommendationer kan du välja att klicka “Gilla” eller “Ogilla” på låtar. Detta kan vi även använda för att filtrera musik du gillar, men mer om detta senare i texten när vi pratar om “Smarta spellistor”.

Navigering i Apple Music

Som jag nämnde tidigare i artikeln så är en av fördelarna med Apple Music att om man är van med Apples användargränssnitt så kommer man enkelt kunna navigera sig runt i Apple Music. Nästan överallt kan man använda sig av 3d touch vilket snabbar på navigeringen i appen dramatiskt. Mer i detalj om detta lite senare. Apple Music har sin meny längst ner i appen och där finner ni dessa menyval:

Bibliotek

På den här fliken hittar du ingångarna till dina spellistor, låtar, album med mera. Du kan själv välja vilka ingångar du vill ska synas. Du finner på denna flik även dina senast tillagda album och låtar.

För dig

På den här fliken ser du dina musikrekommendationer och spellistor som är anpassade till din smak. New Music Mix är listan med ny musik som du gillar. Favorites Mix är listan med blandade låtar från ditt bibliotek, samt lite nya du inte tidigare hört. Chill Mix är en skön lista med lugn musik som du gillar. Listorna uppdateras varje vecka.

Bläddra

På den här fliken ser du vilken musik som är ny och vilka låtar och videor som toppar listorna. Här kan du även kolla på musikvideor och hitta spellistor som är anpassade efter olika aktiviteter och stämningar.

Radio

På den här fliken finner vi Apples egna radiostationer med programledare i världsklass. Det är även här vi finner dina egna radiostationer som du skapat, samt din helt egna radiostation som Apple Music har skapat för dig med musik som du gillar.

Sök

Använd den här fliken för att söka efter specifika låtar, album, artister, spellistor, låttexter med mera. Tryck på sökfältet och tryck sedan på Apple Music eller Ditt bibliotek för att växla mellan att söka i hela Apple Music-katalogen eller bara i ditt bibliotek.

Djupdyk i Apple Music och hitta massa ny musik

När jag lyssnar på musik tycker jag om att samtidigt djupdyka i Apple Music efter ny musik. Användargränssnittet i Apple Music är mycket bra för detta. Låt oss säga att jag till exempel sitter och lyssnar på en låt jag gillar och jag vill klicka mig in på artistens sida för att se om de har några mer låtar jag gillar. Detta kan man göra på flera olika sätt, men för detta exempel så säger vi att vi har fliken uppe som visar vilken låt som spelas just nu (Se bild nr 1). Klickar man på den rosa rubriken under albumbilden så får man upp ett fönster (Se bild nr 2) med tre val: 1 Gå till Artist, 2 Gå till Album, 3 Gå till spellista (om man har lagt den i en spellista).

Om vi klickar in oss till artistens sida (Se bild nr 3) så kan vi se artistens senaste släpp, topplåtar, album, musikvideos, Singlar och EP-skivor och Liknande artister. Om ni nu kollar på bild nr 2 så ser ni att några av låtarna på Topplåtar har ett + till höger om låten. Detta betyder att låten inte är tillagd i mitt musikbibliotek. Dvs, om det inte är något + så är låten tillagd i mitt bibliotek. Lite senare kommer jag berätta om “Smarta spellistor”. Om man har skapat sådana så behöver man bara trycka på + så läggs låten till i rätt spellista automatiskt. Men om man inte har någon “Smart spellista” och vill lägga till en låt i en av sina spellistor, då kan man 3d-trycka på låten och välja “lägg till i spellista”. Enkelt! (Trycker man på + utan en “Smart spellista” så läggs låten bara till i biblioteket) Jag använder förresten också “Liknande artister” mycket för att hitta ny musik.

Ett annat tips är att gå in på (Se bild nr 4) inställningar/apple music och klicka “lägg till spellistelåtar”. Detta gör att om ni lägger till en låt i en spellista så kommer de även läggas till i ditt bibliotek, vilket är bra för flera olika anledningar: 1 Om du råkar ta bort en spellista så finns låtarna kvar i ditt bibliotek. 2 Du kan skapa “Smarta spellistor” och hämta låtar från ditt bibliotek (Mer om smarta spellistor senare i artikeln). 3 Du kan spela upp musik direkt från ditt bibliotek, baserat på genre, artist med mera.

Förenkla med Smarta spellistor

Smarta spellistor är något ganska kraftfullt i Apple Music. Exempelvis kan du skapa en Smart spellista som automatiskt hämtar låtar inom en viss genre (eller flera) som du lägger till i ditt bibliotek. Du kan skapa en lista för att se alla låtar du har tryckt “Gilla” på. Kanske vill du ha en lista med dina mest spelade låtar den senaste månaden? Det finns verkligen en oändlighet med möjligheter på listor du kan skapa.

Som övning kan vi skapa en enkel Smart lista som visar låtar från 2018 som jag gillat. Tyvärr går det just nu bara att skapa Smarta spellistor i iTunes, så börja med att öppna upp iTunes och klicka dig in på Bibliotek. Nu högerklickar du på menyn till vänster och väljer “Ny smart spellista”.

Du får då upp ett nytt fönster (Se bild) där du ska välja år/är/2018. Tryck sedan på + längst ut till höger för att lägga till en ny rad. Där väljer du omtyckt/är/omtyckt. Nu kan du trycka på OK och sedan döpa listan till något passande. Öppnar du sedan upp Apple Music på din iPhone så kommer du även finna din Smarta spellista där. Vill du sedan ändra dina regler för spellistan så är det bara att klicka på “Redigera dina villkor” under spellistans rubrik.

Summering

Om man är i Apples ekosystem så fungerar Apple Music väldigt bra. Jag älskar att djupdyka i Apple Music och leta efter ny musik. Det är ett snyggt och smidigt användargränssnitt som med 3d touch snabbar på allt ytterligare. Att styra Apple Music med Siri och att kunna spela Apple Music offline på Apple Watch är också saker jag gillar.

Numera är det även väldigt enkelt att flytta med sina spellistor från Spotify till Apple Music, så är du sugen att testa Apple Music så borde det inte vara något som hindrar dig. Jag hoppas ni har funnit denna text lärorik, och har ni några frågor så finns kommentarsfältet till ert förfogande. Kan jag svara på frågan så lovar jag att göra det.

Följ mig på Apple Music

Kanske gillar ni samma musik som jag gör, nedan finner ni en av mina spellistor som jag uppdaterar nästan varje dag. Besök mig på Apple Music för att se alla mina spellistor.