Skärmklipp 2014-09-18 20.56.26

Tänkte skriva lite om hur jag upplevde min första dag med iOS 8 vilket jag laddade ner igår en timme efter telefonen sa att “nu finns uppdateringen tillgänglig”. 

Det första som hände var att Apples servrar var överbelastade vilket var rätt väntat, men när jag väl blev framsläppt gick nedladdningen smidigt. Det som gick mindre bra var att återställa från iCloud. Det som hände var att telefonen vägrade ladda ner alla appar utan det var precis som den frös till is. Till slut tröttnade jag och valde istället att avbryta innan hela återställningen var klar.

Detta visade sig vara ett bra beslut för då gick resten som smort. De appar som inte hängde med från säkerhetskopian laddade jag ner idag under dagen och då var det inga problem.

Positiva upplevelser: Det var riktigt fräckt att diktera ett sms, och dessutom funkade det hur bra som helst trots att jag satt i bilen med handsfree och motorn igång. Den skrev näst intill exakt som jag ville, inte dåligt! Jag ser fram emot att testa detta i andra appar.

Den nya funktionen där man kan spela in en snutt och skicka som meddelande var också riktigt grymt, nu kan man äntligen skicka ett sms utan att riskera livet i bilen. Även fotofunktionen i meddelanden var ett klart lyft.

Jag är en flitig användare av Evernote och 1Password och båda dessa har fått ett riktigt lyft med integrationen med telefonen. För Evernotes del är det klart smidigt att med en snabbmeny kunna spara ner ett foto direkt från fotorullen till appen. Att man i 1Password nu äntligen kan använda fingeravtrycksläsaren för att logga in var inte dumt heller, tyvärr gäller detta bara när man redan har loggat in i en session med det vanliga lösenordet. Tydligen skall man kunna använda 1Password sömlöst ihop med Safari också, men detta har jag inte testat ännu.

Att man numera kan starta Siri utan att hålla in hemknappen var också trevligt, det räcker att säga “Hi Siri” så startar hon. Supersmidigt i bilen, synd att hon fortfarande inte talar Svenska bara!

Negativa upplevelser: Jag har idag upplevt att det inte går att svara när någon ringer vid ett par tillfällen, trist att den klassikern kom tillbaka igen! Blåtandskopplingen till min jobbtelefon och till min bilhandsfree har krånglat några gånger också. Sista gången var jag tvungen att starta om telefonen för att få allt att funka. Märkligt nog så hände exakt samma sak när jag uppdaterade till iOS 7. Irriterande som tusan, hoppas de löser detta snarast.

VW_Passat_navigation

Slutsummering: Efter första dagen kan jag konstatera att jag trots strulet är klart nöjdare än med 7:an som jag upplevde strulade mycket mer. Det är många nya coola funktioner och som vanligt när det gäller Apple så är allt lätt att lära sig. Det som vore trevligt förutom felfixarna är om de hade hittat på ett nytt fräscht gränssnitt, ärligt talat började det kännas lite gammalt som det är nu.

Vore kul att läsa om hur Craftys läsare upplevt sin första dag med nya operativet. Skriv gärna om era upplevelser i kommentarsfältet!