AppleMac

Matcha låtar igen i iTunes-matchning

Publicerat av 1 juni 2014 No Comments

20140224-213013.jpg

Ett av mina största problem med iTunes matchning som jag nämnde i min genomgång är att det är väldigt många låtar som blir uppladdade fast dom finns i iTunes. Jag skrev också att det fanns en lösning och det är den jag ska dela med mig av nu.

Skapa spellistor

Lösningen är inte hundraprocentig men jag har betat av ett 100-tal låtar såhär: Jag använder mig av tre stycken smarta spellistor för att få full koll på vad som är uppladdat, matchat och matchat med dålig kvalité. Detta är inget måste men det underlättar mycket för mig. Däremot så måste du skapa en spellista på dom låtar som är uppladdade, alltså inte matchade eftersom det är dom du ska försöka matcha igen. Så här ser kriterierna för min spellista ut och som ni ser har jag lagt till en rad med att utesluta filer med texten nomatch. Det betyder att låten eller skivan inte finns på iTunes och därför inte kommer matchas och ingen idé att försöka med igen.

ej_matchade_itunes_match

Matcha igen

I spellistan markerar du några låtar, min erfarenhet är att det går bättre när jag inte tog så många låtar, jag brukar ta 10-15 åt gången. När låtarna är markerade så väljer du att skapa ny AAC version (mp3 eller Apple looseless funkar också) och radera dom markerade från biblioteket, glöm inte att markera radera från iCloud i rutan som kommer upp.

radera_itunes_match

Du kan radera låtarna direkt från spellistan genom att hålla nere alt-knappen. Statusen kommer att ändras från uppladdad till väntar, nu väljer du uppdatera iTunes-matchning i menyn.

icloud_status

När matchningen är klar kommer statusen att ändras till borttagen, då klickar du på den ikonen och får nu frågan om du vill ladda upp till iCloud.

ladda upp_itunes_match

Jag har ibland fått statusen uppladdad direkt istället för borttagen utan att ett nytt försök till matchning görs, har tyvärr inte kommit på varför detta sker eller hur du undviker det. Även i detta skede är matchningen varierande, vissa låtar funkade direkt medan andra har jag försökt med ett flertal gånger och ändå inte lyckats matcha. Lyckas den inte med matchningen är det bara att börja om från början med dom låtarna.

Det är otroligt trist att man ska behöva hålla på såhär och alla kanske inte tycker det är lika viktigt som jag. Men jag brukar sätta mig vid datorn ibland och försöka matcha några låtar åt gången. Just nu har jag väldiga problem med Beastie Boys och Beatles. Har du stött på liknade problem eller har du andra? Skriv gärna i kommentarsfältet eller maila mig.