Som boende i Göteborgsområdet tycker jag att det är otroligt kul att Liseberg nu gör sin största enskilda satsning på en åkattraktion någonsin.

Project Helix är närmare 1,4 km lång och åkturen tar nästan två minuter. I banan finns två accelerationspunkter där tåget får fart via LSM-teknik (Linear Synchronous Motors) – den är därmed den första banan med dubbel-acceleration i Europa.  Vid sex tillfällen kommer passagerarna befinner sig upp och ner och vid fyra tillfällen kommer de att uppleva så kallad ”air time” – en känsla av viktlöshet.

Med hastighet på upp till 100 km/h blir den nya berg- och dalbanan Lisebergs snabbaste. Den kommer också att vara den tekniskt mest avancerade banan i parken. Den är konstruerad av tyska attraktionstillverkaren Mack Rides.

Redan nu i höst kommer arbetet med Projekt Helix att påbörjas i parken. Biografen Maxxima, som invigdes 2001, har visat sin sista film. Vilket kanske var på tiden då det ända den visade var korta filmer i 3d, något man kan göra på vilken biograf som helst i dag. Den stängs i alla fall för att ge plats till den nya berg- och dalbanestationen. All övrig verksamhet i tornets foajé och AtmosFear kommer att vara igång som vanligt under 2013.