20140107-131115.jpg

Den 10 dec 2013 lanserade Apple äntligen iTunesmatchning i Sverige, en tjänst som funnits länge i bl.a USA. Men det kom även en funktion som kallas music in the cloud som är kostnadsfri och kopplas till ditt Apple-ID.

iTunes Store

När iTunes Store kom till Sverige 2005 var det jättestort för mig, att få tillgång till så mycket musik och enkelheten i att kunna provlyssna och köpa gjorde att jag började köpa musik igen. Men när jag skaffade min första iPhone, en iPhone 3G så upptäckte jag att det fanns en del problem med tjänsten. Tidigare hade jag lyssnat och köpt musik på min dator och sen synkroniserat det till min iPod utan större bekymmer. Men med iPhone fanns det nu möjlighet att köpa musik vart jag än var direkt på min iPhone.

Problemen jag upptäcke var att det inte fanns någon sammankoppling mellan köp på iPhone och dator utan jag var tvungen att överföra mina inköp till och från datorn för att hålla musik i synk. Köpte jag något på telefonen och tog bort det innan jag kopplat ihop den med datorn så försvann sången och jag var tvungen att köpa den igen. Men nu nästan 10 år senare och 5 år med iPhone så har lösningen kommit i form av musik in the cloud

Musik in the cloud

Gör det möjligt att ladda ner den musik du köpt tidigare via iTunes Store eller strömma den på dator, iOS eller Apple TV. Music in the cloud är kostnadsfritt och en del av iCloud, det aktiverades automatiskt på ditt Apple-ID när tjänsten lanserades.

iTunesmatchning

Tar den musik som finns i ditt iTunes bibliotek på datorn och matchar mot iTunes Store och ger dig tillgång till all din musik på dina andra enheter. Musik som inte finns i iTunes Store laddas upp i molnet och då finns en begränsning på 15000 låtar. När matchningen görs uppgraderas även kvalitén till den som finns på iTunes Store. iTunesmatchning kostar 249 kr/ år och ger även tillgång till reklamfri iTunes Radio när den kommer till Sverige, troligtvis under första halvåret 2014.