multitasking1

Apple gör ganska stora uppdateringar med iOS 9, men att byta font som många trodde är inte en av dem. Den största nyheten på iPad är Multitasking som nu gör det möjligt att ha flera appar körandes samtidigt på skärmen.

multitasking2

Men min favorit multitasking-uppdatering är ändå att om du sitter och ser på film (vilket jag ofta gör) och du får ett meddelande som du väljer att öppna, då följer filmen med till det fönstret i en lite mindre vy som ligger över meddelandeappen.

multitasking3

Söken flyttar hem till vänster sida av skärmen igen

Jag la även märket till att de i iOS 9 på iPhone drog in sökfunktionen från vänster sida, istället från toppen av skärmen som det är nu. Lite som om att de går tillbaka till den gamla söker som var innan iOS 7.

Tangentbordet på iPad fungerar även som TrackPad i iOS 9

En till tuff uppdatering med iOS 9 till iPad är att tangentbordet numera även fungerar som en TrackPad. Genom att dra två fingrar över tangentbordet kan du markera olika stycken i en text. Förutom multitasking är detta en av de stora uppdateringarna med iOS 9 som jag faktiskt ser riktigt mycket fram emot. På tal om stort, för det är något som iOS 9 INTE är i storlek, enbart ca gig ligger nedladdningen på.

ios9-trackpad

Längre batteritid

Apple säger att de har lyckats göra så att man kommer få en timme längre batteritid på iPhone 6 och 6 Plus. Samt att de har byggt in ett batterisparsläge som du skall kunna slå på för att dra ner på flera funktioner i din iPhone som slukar batteri, för att på så vis få ut ca 3 timmar extra batteritid.

När kan vi testa iOS 9?

Apple har redan släppt betan till registrerade utvecklare (jag är det och kommer installera den i morgon på min iPhone 6), sedan kommer den öppna betan att släppas någon gång under juli.

Övriga uppdateringar

Några mindre uppdateringar är bland annat att Notes numera går att skriva i med fingret, samt att man kan göra checklistor och lägga in bilder i anteckningarna. Maps har även fått sig en uppdatering med en egen avdelning för kollektivtrafik.

De släpper även en ny app med iOS 9 som de kallar för News. News fungerar ungefär som Flipboard, vilket är att man kan följa flera nyhetssidor i appen och få nyheterna presenterade för sig på ett snyggt och snabbt vis. Kanske kommer Crafty.se finnas i appen inom en snar framtid.

ios9