textexpander_text

En app som jag använder varje dag, men som inte ligger på min hemskärm är Textexpander touch. Den fungerar så att man kan spara “snippets”, korta kommandon som utökar sig till något annat. Det finns en liknande inbyggd funktion i iOS som heter kortkommandon, och ligger under Inställningar -> Allmänt -> Tangentbord.

kortkommandon

Array.se har en bra artikel om kortkommandon i iOS. Fördelen med kortkommandon är att dom funkar varsomhelst i iOS, medan Textexpander bara funkar i de appar som stödjer det. Här är en lista på appar som stödjer textexpander touch. Man kan dock skriva i Textexpander appen och sen skicka det till mail, sms, som ett tweet eller kopiera det.

Nackdelen med kortkommandon är att den bara stödjer kommandon på en rad, medan Textexpander inte har någon begränsning. Andra riktigt bra funktioner är att man kan välja vart textmarkören ska hamna och att man kan klistra in från clipboard vid utökning av snippet. Det finns också funktioner för datum och tid. Jag använder t. ex ddate för att få dagens datum som jag valt att formatera följande 20130731.

iPhone_textexpander

Mac versionen på Mac AppStore uppdateras inte längre pga Apples sandbox regler. Så om man vill ha det till datorn hämtas den på utvecklarens sidan, där det också finns en testversion. Och alla snippets synkroniserar via dropbox.