http://youtu.be/DCjeSNomXrU

iCloud är en vidareutveckling av MobileMe där huvudsyftet var att synkronisera kontakter och kalender mellan Apples olika hårdvara. I samband med lanseringen av iOS 5 2011 bytte tjänsten namn och ändrade på innehållet, några delar togs bort och andra tillkom. En av dem stora nyheterna var att det blev kostnadsfritt, innan kostade MobileMe 795 kr/år. Alla användare har tillgång till 5 GB lagring.

Den stora skillnaden mellan iCloud och andra molntjänster som t.ex Dropbox är att det informationen som synkroniseras kräver en app för att visas. Det finns ingenstans du kan få en översikt över alla dina filer utan kalendern syns bara i kalendern och jag kan inte öppna mina dokument från en app i en app av en annan utvecklare. Detta gör det lite förvirrande för det är ett helt annat tankesätt, men det är också det som gör iCloud så bra och ger känslan av att “det bara funkar“.

icloud.com

iCloud består av följande delar:

Kontakter

Synkroniserar alla dina kontakter mellan iOS och Mac. Finns också tillgängliga på icloud.com.

Kalender

Synkroniserar alla dina kalendrar och händelser i dem. Finns tillgänglig på icloud.com.

Mail

Synkroniserar dina mail och status på dem. Om det är läst svarat på och om du flyttar eller flaggar det. Tillgänglig på icloud.com

Anteckningar

Egen app i iOS och mountain lion, som synkroniserar anteckningar. I lion är det en del av mail. Detta kräver att du aktiverar och skapar en @icloud.com mailadress.

Safari

Här synkroniseras bokmärken och vilka sidor som är öppna på dina andra enheter.

Hitta min iPhone/iPad/Mac

Ger dig möjlighet att hitta dina enheters plats på en karta, antingen via app eller icloud.com.

Bildström

Synkroniserar bilder mellan alla enheter via wi-fi men lagras bara i 30 dagar, filmer synkroniseras ej. Är en del av bilderappen på iOS och hittas i iPhoto på OS X. Öppnar man iPhoto på datorn så sparas dom. Det finns också möjlighet att dela bilder med andra via Bildström.

Säkerhetskopia

Endast tillgänglig för iOS. Gör en komplett backup av din enhet. Appar och datan inuti appar, inställningar, bilder och filmer i kamerarullen samt placering av appar lagras. Av säkerhetsskäl sparas inga lösenord. Det går att återställa en iCloud backup via wi-fi.

iPhone

Dokument

Synkroniserar dokument men kräver att du har en app som stödjer det. Man kan inte lägga filer där för synkronisering utan måste skapa dem i en app som stödjer iCloud. För att se dokumenten på övriga enheter måste appen vara installerad. Här har alla utvecklare möjlighet att stödja iCloud synkronisering i sina appar.

Movies in the cloud

Håller koll på dina filminköp och gör dem tillgängliga på alla enheter. Kommer även ihåg vart du var i filmen så du kan fortsätta kolla på annan enhet. Går ej att ställa in utan funkar bara.

Music in the cloud

Håller koll på dina musikinköp från iTunes store och gör dom tillgängliga för nerladdning eller lyssningen på alla enheter, ej tillgänglig i Sverige än. Går ej att ställa in utan funkar bara.

iTunes match

Matchar din musik i iTunes på datorn och gör den tillgänglig på alla dina enheter. Kostar 25 dollar, inte tillgänglig i Sverige än. Går ej att ställa in utan funkar bara.

Jag rekommenderar alla att aktivera iCloud och speciellt säkerhetskopian. Det är fantastiskt skönt att kunna återställa sin iOS-enhet utan att vara beroende av en dator.