Den 2 mars 2004 skickades rymdsonden Rosetta upp i rymden med mål att under en längre tid studera kometen 67P/C-G på nära håll. Många har nog svårt att greppa hur stort det är att vi faktiskt landat på en komet.

Visst kommer man osökt att tänka på filmen Armageddon, där Bruce med vänner skickades upp för att rädda mänskligheten från utplåning. Riktig där är vi inte ännu.

När man 1998 fick projektet för att bygga Rosetta godkänt, ville man ha svar på många av våra grundläggande frågor. Är kometer bidragande till att vi har vatten på jorden, gav det oss byggstenarna för liv, eller kanske till och med – tog de med sig livet hit.

Att landa på en komet som i princip är en gigantisk, smutsig snöboll är inte något man gör till vardags. 67P/C-G går i en bana runt solen som tar 6,6 år. Det går inte att med en fyrkantig klump på 2 meter flyga ikapp en sådan. Man fick tänka ett steg längre.

Det man gjort är att använda planeter som gravitationsslungor. Rosetta gjorde detta runt jorden tre gånger. 2004, 2007, och 2009. Senare 2009 även runt planeten Mars. Detta gör att fart byggs upp likt en slunga.


För att kunna studera kometen var det tvunget att göras på ett långt avstånd från vår sol där det är kallt och kometen håller sig lugn. Att dessutom landa var oerhört svårt då kometen har väldigt låg gravitation – och dessutom roterar. Rosetta behövde därför utrustas med avancerade landningsfötter som likt en harpun kan fästa sig i underlaget.

Rosetta är utrustad med mycket instrument för att kunna verka på kometen. Det är allt ifrån panoramakameror, spektroskop, spektrometrar, borr för att analysera markprover och mycket mer.

Rosetta beräknas att fortsätta analysera kometen fram till projektets slut som är satt till december 2015. Innan dess ska de passera perihelium, alltså den punkt då 67P/C-P är som närmast solen. Det kommer ske i augusti 2015.

Det faktum att en så här stor händelse på något sätt “försvunnit” i mediabruset berättar en hel del om samhällsklimatet och vad som anses viktigt av läsare idag. Hur många av oss fick i princip veta att det skulle genomföras en landning på en komet samma dag som det skulle ske? Nä, gemene man är nog mer intresserade av fantastiska dieter, gulliga kattungar, ubåtsjakt och senaste kändisskvallret. Eller vad tror du?

IMG_0260-0.JPG

Nedan är en film skapat av European Space Agency som beskriver Rosetta och visar några av de utmaningar de ställdes inför.