När Apple lanserade Bildström i iOS 6 tyckte jag det verkade lovande för att smidigt få över bilderna till min Mac. Men upptäckte snabbt att det fanns en del begränsningar. Det som jag ser som dom största hindren är:

  • Funkar bara på wifi.
  • Skickar bara bilder.
  • iPhoto måste vara igång för att hämta bilderna.
  • Bilderna ligger bara i 30 dagar.

30 dagar är ganska länge, men det finns perioder då jag inte öppnar iPhoto på månader. Och då finns en risk att bilder försvinner på vägen. Kan jag inte lita på att systemet sköter sig själv, utan att jag måste kolla till det med jämna mellanrum faller hela idéen för mig. Då väljer jag hellre att göra det manuellt. Jag har sedan länge använt Dropbox och när dom lanserade Camera Upload i iOS appen föll allt på plats. Jag bestämde mig då för att bygga min egen Bildström med hjälp av Dropbox och Automator. Dropbox har ingen av dom begränsningarna som Bildström har utan laddar upp både bilder och filmer. Och det finns ingen tidsgräns på hur länge bilderna ligger. Ända begränsningen är att Dropbox bara har 2 GB lagringsutrymme på gratiskontot. Detta löser jag med att Automator tar bort bilderna när dom är importerade i iPhoto. Ska nu förklara hur jag har satt upp min egen Bildström. Om du inte använder Dropbox idag, börja med att ladda ner appen och skapa ett konto. Du kan också använda denna länk så får både du och jag lite extra utrymme.

  1. Klicka på inställningar
  2. Klicka på Camera Upload

Se till att Camera Upload är aktiverat.

iPhone

Nu är första steget klart och när du öppnar appen så laddar den upp bilder från kamerarullen till dropbox i mappen Camera uploads. Det går också att få dropbox att ladda upp bilder när du ändrar position. Det gör den genom att lägga upp en geografiskt stängsel och när du lämnar det laddar den upp bilderna. Detta kräver att gps:en känner av din position hela tiden och kan försämra batteritiden. Tänk också på att filmer endast laddas upp när du är ansluten till wifi. Nu ska jag visa hur man med hjälp av automator gör så att bilderna automatiskt importeras till iPhoto. Om du inte har dropbox installerat på datorn, hämta det från hemsidan och installera. Nu kommer allt på dropbox att laddas ner i datorn. Och vi kan sätta igång med automatiseringen. Öppna Automator, det finns i Program under Verktygsprogram.

1.) Välj att skapa ett Mappkommando.

Skärmavbild 2013-09-07 kl. 21.53.01

2.) Tryck Välj mapp och välj Annan.

Skärmavbild 2013-09-07 kl. 21.56.50

3.) Navigera fram till Dropbox och Camera Uploads och tryck Välj.

Skärmavbild 2013-09-07 kl. 21.57.47

Nu är mappen vald och vi kan börja bygga vårt arbetsflöde.

4.) Först lägger jag in en Paus för att alla bilder ska hinna laddas ner, själv använder jag 60 sekunder.

Skärmavbild 2013-09-07 kl. 22.01.10 5.) Sen lägger jag till Hämta angivna Finder-objekt och klickar på Lägg till. Nu gör jag följande:

  • Väljer dropbox.
  • Gå in i Camera Uploads.
  • Klickar på Lägg till.

Skärmavbild 2013-09-07 kl. 22.15.13

6.) Nu har jag angivit vart det ligger, men jag måste också hämta innehållet i mappen. Det gör jag genom att välja Hämta mappinnehåll.

Skärmavbild 2013-09-07 kl. 22.16.24

7.) Nu väljer jag Importera filer till iPhoto och ändrar till Nytt Album.

Skärmavbild 2013-09-07 kl. 22.17.58

Nu är det egentligen klart, men jag har valt att snittsa till det ytterligare. Jag upptäckte att Radera källbilder när de importerats inte alltid funkade när jag la till dem extra funktionerna, så jag löste det själv istället.

8.) Först lägger jag till Flytta Finder-objekt till papperskorgen.

9.) Sen lägger jag till Kör Applescript-skript och klistrar in följande:

tell application "Finder"
empty the trash
end tell

där det står (* Your script here*)

Skärmavbild 2013-09-07 kl. 22.22.50

Så här ska det se ut när det är klart. Nu är det bara att spara och njuta av alla bilder som tas.