Dispatch är en annorlunda tagning på mailklient med flera funktioner för att skicka informationen till andra appar och tjänster. Dispatch bygger på tekniken inbox zero som togs fram av Merlin Mann.

Genomgång

Jag använde mig av inbox zero tekniken innan jag började använda Dispatch och eftersom jag använder min iPhone som min huvudenhet för att kolla mail upplevde jag att det var lite omständigt att göra detta i mail.app. Sammanfattningsvis så går inbox zero ut på att man bara ska läsa ett mail en gång och sen ta ett beslut om vad som ska göras med det. Krävs det ingen åtgärd så ska det raderas eller arkiveras. Kräver det svar och tar mindre än två minuter så svarar man direkt, tar det mer än två minuter så läggs det i en mapp med andra mail som behöver svaras på. Är det en länk man vill läsa senare eller kanske referensmaterial som ska sparas till senare så lägger man till det i lämpligt program och sen arkiveras mailet. Jag läste mycket gott om Dispatch men det tog mig ändå tid innan jag provade, men redan efter en dag var jag fast och ser ingen återvändo till någon annan mail app. Appen bygger på sveprörelser både för att navigera i appen och för att arkivera, flytta och radera. Den har stöd för textexpander touch och använder man inte det så finns det stöd för inbyggda snippets. Det går att dela med följande appar: Safari, Chrome, Dolphin Browser, 1Password, Maps, Google Maps, Instapaper, Pocket, Readability, Due, OmniFocus, Things, Clear, The Hit List, 2 Days, Fantastical, Calendar, Reminders, Asana, Drafts, Evernote, Skype. Man väljer själv vilka appar man vill använda sig av och Dispatch avgör vilka som är tillgängliga beroende på vad det är för typ av information.

Grundläggande användande

Det är lätt att gå igenom inboxen och snabbt rensa. I den senaste versionen finns det även stöd för en samlad inbox om man har flera konton. Svep åt vänster och det dyker upp en meny där man kan välja: markera som läst, favoritmarkera, arkivera, flytta eller släng. Det går också att ställa in ett så ett långt svep arkiverar eller slänger direkt, och allt detta innan man ens öppnat mailen. När man väl är inne i meddelandet så går det även därifrån att utföra samma åtgärder, men man kommer också åt funktionerna för att skicka vidare till annan app. Och det är verkligen här som Dispatch skiljer sig. 20131127-203607.jpg Jag får mycket uppgifter via mail speciellt genom jobbet och då är det enkelt för mig att lägga till dom i OmniFocus. I senaste versionen går det även att ändra titel innan det skickas vidare. Men det stoppar inte där utan Dispatch lägger också till en url längst ner som gör att jag kan komma tillbaka till mailet även efter jag flyttat det till arkivet. Ibland får jag ganska långa mail med uppgift någonstans i mitten eller på slutet då markerar jag bara den delen som behövs och väljer sen funktionen för OmniFocus och det blir tydligare att se uppgiften. Sen är det vissa appar som stödjer x-callback som jag skrivit om tidigare t.ex Fantastical, då blir man skickad tillbaka till Dispatch efter man lagt in sin händelse i kalendern, riktigt snyggt och en anledning till att jag gillar url-schema. Vill man komma tillbaka till inbox sveper man åt höger och vill du svara på mailet så sveper man åt vänster.

Skriva mail

När skriver mail så får man en fullskärm på innehållet och sveper nedåt för att skriva in ämne och mottagare, det är även här skicka knappen gömmer sig. I produktivitetskretsarna anses det nämligen mer produktivt att skriva meddelandet först och sedan ämne eftersom ämnet ska spegla innehållet, detta gör också att man inte fastnar med att komma på ett ämne. När man svarar på ett mail så lägger appen automatiskt till en hälsningsfras och namnet på avsändaren, denna hälsningsfras kan man själv välja. Det går att infoga bilder från kamerarullen på samma sätt som i mail appen, men det finns även stöd för att bifoga dropbox dokument och information från adressboken. När man bifogar dokument från dropbox så är det en länk till dokumentet som läggs in vilket gör att man kan skicka hur stora filer man vill. 20131127-203559.jpg

Slutsats

För mig är detta en måste app och jag har svårt att använda något annat. Det finns inte någon iPad version så jag använder iPhone appen även på paddan. Det är inte optimalt men det är bättre än mail.app. Har man mycket mail eller bara vill få ordning på dom man har så tycker jag absolut att man ska skaffa Dispatch som är väl värd sina 38 kr.

Ladda ner Dispatch för iPhone.