Enligt Apple blir höstens uppgradering av IOS den största någonsin, och jag kan hålla med, till en viss del.

Med iPhone 6S blev Touch-ID så snabb att låsskärmens notifieringar blev helt oanvändbara, man han helt enkelt inte se dem innan skärmen hade låsts upp. Detta säger sig Apple har fixat med hjälp av en ny funktion som de kallar för “Raise to wake” som gör att skärmen kan tändas för att visa notifieringar genom att lyfta upp telefonen.

Utseendet på notifikationerna har även fått ett helt nytt utseende med betydligt mer information än tidigare.

image

Appen Bilder fick även den en ordentlig uppdatering. Nu kan du bland annat söka efter saker som strand eller träd, så skall appen kunna hitta alla bilder med stränder och träd i dem. Ja, du kan göra det i dag också, men då har du själv taggat bilderna med det i Bilder på din Mac.

Bilder analyserar också fotobiblioteket och kan klumpa ihop dem i olika samlingar utifrån minnen, exempelvis en semesterresa eller en familjehögtid. När du vill visa upp dessa album för några kan du välja några val för albumet så kommer appen att skapa ett bildspel med passande musik.

imageimageimageimageimage

På tal om musik, Apple Music fick en helt ny design. Jag personligen gillar designen på dagens Apple Music, men den uppdaterade versionen ser bra ut den också, ser ut att påminna mycket om designen på tvOS.

imageimageimageimageimageimageimage

Min stora favorituppdateringfrån förra året var till iPad och dess Split View, som var en helt fantastisk uppdatering som dock saknade funktionen att köra två Safari-flikar öppna bredvid varandra. Men detta fixar Apple till med iOS 10.

image

Meddelanden har uppdaterats med en rad nya funktioner, dock tycker jag personligen att de verkar förstöra enkelheten med Meddelanden, men jag kan mycket möjligt ha fel. Hur som helst så består uppdateringen av att man nu kan enklare lägga till animationer, emojis med mera i meddelanden.

image

Det har ryktats om att OS X skulle byta namn, vilket stämde. Det nya namnet blir macOS och den kommande uppdateringen kommer gå under namnet Sierra.

Med macOS Sierra kommer du aldrig längre behöva skriva i ett lösenord för att låsa upp datorn, om du har en Apple Watch. Datorn känner av klockan och kan på så vis låda upp datorn.image

Apple utökar Icloud Drive med flera funktioner, bland annat kommer man nu kunna komma åt alla filer som ligger på datorns skrivbord på andra datorer, samt iPad och iPhone. iCloud skall även kunna frigöra utrymme genom att flytta över filer som du sällan använder till iCloud. Och när du sedan behöver filerna så laddas de genast ner från iCloud.

En funktion jag gillade med förra årets uppdatering till iPad var Bild i bild, som nu även kommer till macOS. Fantastiskt! För er som inte vet vad Bild i bild är för funktion kan jag berätta att det är en funktion som gör att en video man ser på kan öppnas upp och lägga sig flytande över allt annat, då man kan se på video samtidigt som man arbetar med annat.

image

Till sist kan jag berätta att Siri kommer till macOS. En trevlig funktion som jag dock tror att jag aldrig kommer använda. Jah använder Siri dagligen i bilen när jag behöver ringa, skicka sms eller sätta en påminnelse. Men när jag sitter vid min Mac sitter jag på kontoret och ser inte samma behov av Siri där.

image

Många trodde att iOS skulle få ett mörkare tema, men det visade sig att man får det valet till tvOS.

Uppdatering 09.18 14/6
Marques Brownlee listar sina fem favoriter från gårdagens WWDC.