carreidas-160-2e49438

1968 skrev Hergé Tintinalbumet “Plan 714 till Sidney”, i detta album får Tintin, Kapten Haddock och professor Kalkyl genom en tillfällighet möjligheten att åka med flygplankonstruktören Laszlo Carreidas nya överljudsplan Jet 160.

Hergé var extremt noggrann med detaljerna i sina album och därför bad han en flygplansillustratör att göra en detaljerad skiss av maskinen som verkligen var långt före sin tid. Faktum är att det ännu i denna dag inte finns några affärsjet med överljudskapacitet.

Dassault

 

Eventuellt är Carreidas förebild (åtminstone utseendemässigt) den kände flygplanskonstruktören Marcel Dassault som också gjorde många tekniska underverk under sin tid.

Jämförelse med Carreidas

 

På bilden ovan kan man få en känsla av hur det kunde sett ut om Carreidas plan hade slagit i världen vilket borde vara fullt rimligt. Bara en sådan sak som att ving-geometrin kunde ändras för att få bättre överljudsprestanda borde tala för det, den lösningen kom för första gången på stridsplanet Mirage G2 som flög första gången 1966.

Carreidas

 

En riktigt tjusig maskin är det verkligen!

Piloterna

 

Maskinen är verkligen en riktig dröm att flyga enligt chefspiloten.

SaniCola

 

Förutom flygplan så finns det även andra företag i Carreidasgruppen, ett av dem tillverkar den välgörande drycken SaniCola, så skål och tack för visat intresse!