Jag letade länge efter ett program till min MacBook att göra enkla men proffsiga larmritningar med eftersom jag jobbar som teknisk säljare och projektledare i säkerhetsbranschen.

Tidigare använde jag mig oftast av penna och linjal när jag ritade skisser med larmsymboler och detta fungerade ganska bra, men det såg knappast proffesionellt ut.

I Windowsvärlden har jag tidigare använt mig av Visio men det programmet är både ganska dyrt och inte så användarvänligt anser jag. Jag har också använt mig av Omnigraffle men även detta är dyrt och svårjobbat. Våra tekniker på jobbet använder ibland CAD men det är både tungjobbat och extremt kostsamt.

För något år sedan hittade jag till sist det optimala programmet och det är TouchDraw från Elevenworks. Från början fanns programmet bara för iPad och det var så jag började använda det, men glädjande nog släpptes lite senare en variant även för Mac samt en för Android.

Logo TochDraw

Utvecklarna som jag ibland har varit i kontakt med via deras sida på Facebook arbetade tidigare på en version även för Windows men tyvärr så har de sålt för dåligt av programmet så de planerna ligger numera på is.

Detta är ett helt perfekt program för mitt behov som lyckas med konststycket att vara både otroligt kompetent och dessutom användarvänligt och intuitivt.

Programmet är uppbyggt så att man lämpligen jobbar med olika lager om man som jag gör ritningar vilket gör att man kan använda samma grundritning, men flera olika uppsättningar. Några exempel kan vara att ha en variant med inbrottslarm, en annan med passersystem och ett tredje med brandlarm.

TouchDraw bild 1

Jag brukar alltid börja med att antingen importera en Pdf över lokalen eller fastigheten, eller ritar en skissartad ritning som jag lägger på ett första lager. Därefter låser jag detta lager och öppnar ett nytt där jag gör justeringar i pdf:en (om det är en sådan jag använder). Justeringarna kan vara att lägga till- eller ta bort en vägg. Här använder jag om jag ska ta bort saker den enkla metoden att rita en ruta som jag placerar över det jag vill dölja och sen väljer jag att ta bort linjen runt rutan.

Tredje lagret använder jag när jag skall lägga till olika byggelement, såsom dörrar, portar och fönster. Även trappor och andra invändiga detaljer lägger jag till här. Dessa element ligger som stenciler, eller bibliotek (Libraries) som de kallas i TouchDraw.

TouchDraw bild 2

Som standard följer det med ett gäng olika bibliotek och man kan sedan enkelt skapa egna som man lägger in valfria symboler i. Symbolerna kan man antingen hitta på nätet eller skapa själv. I mitt fall så hade jag behov av olika tekniska symboler som var branschrelaterade och dessa var svåra att hitta på nätet så jag har istället gjort dem själv. Principen för att skapa symboler är att rita figurer som man sedan bara importerar till respektive bibliotek. Genom att zooma in rejält är det väldigt enkelt att göra exakt de symboler man själv har behov av. Dessa kan bestå av en mängd olika element som sedan blir en sammansatt symbol när man importerar dem.

TochDraw bild 3

Nu är det dags för fjärde lagret och då är det bara att placera ut exempelvis larmsymbolerna där man vill ha dem, justera storlek om det behövs och rotera dem så att de ligger rätt. När man sedan är nöjd så är det bara att låsa lagret, öppna ett nytt om vill göra ytterligare en variant och sedan dölja det man precis har gjort om man vill börja på en tom byggnadsritning.

När man är helt klar så kan man exportera ritningarna i valfritt format så att dessa kan öppnas och läsas i andra program. Det finns följande att välja på: Bildfil, SVG, Visio, Pdf och ESP.

Själv använder jag oftast Pdf eftersom jag bifogar ritningarna till mina offerter. Jag upplever att mina kunder uppskattar att få en bra och tydlig ritning vilket märks att avslutsfrekvensen på affärerna har höjts sen jag började med detta. Eftersom en såld larmanläggning innebär att våra tekniker senare ska göra en installation så älskar även de att få se hur jag har tänkt vilket gör att missförstånden minskar betydligt.

TouchDraw bild 4

Självklart fungerar TouchDraw till en mängd andra applikationer och inte bara för att göra ritningar, troligen är det bara användarens egen fantasi som sätter gränserna.

Jag skulle verkligen vilja slå ett slag för detta fantastiska och prisvärda program, inte minst för att jag vill att utvecklarna på Elevenworks ska kunna fortsätta att utveckla programmet och även kunna få möjligheten att bygga det även för Windows vilket hade underlättat mycket i vår jobbmiljö där majoriteten använder PC.

TouchDraw till Mac kan hämtas här och kostar 149kr.

Finns även till iPad och då kostar det 65kr.