20131212-214134.jpg

Amount är en snygg och minimalistisk app för enhetsomvandling som är optimerad både för iPhone och iPad. Men under den fina ytan ligger riktigt kraftfulla funktioner och möjligheter.

Genomgång

På iPhone består Amount av paneler i tre nivåer där den först är en knappsats för att slå in tal, men den kan också användas som miniräknare. Högst upp kan man söka på enhet eller trycka på > för att se en lista med kategorier. I nedre högra hörnet sitter en grön > och den funkar både som lika med och för att komma åt kategorierna. Som ni kanske listat ut så är nästa panel kategorierna och den består av hela 27 kategorier på allt tänkbart som man skulle vilja omvandla. Här har man möjlighet att gå tillbaka till knappsatsen, redigera kategorierna eller välja en kategori. I grunden så ligger kategorierna i bokstavsordning men väljer man att redigera så kan man flytta om dom och även gömma dom som man inte använder. När man väljer en kategori så kommer man till sista panelen som innehåller alla enheter i den valda kategorien. Även här kan man flytta om och gömma det man inte använder. Jag har t.ex bantat ner valutorna från 162 till 4 st.

20131212-214156.jpg

På iPad så är det en vy med två kolumner med kategorier till vänster och enheter till höger. Högst upp går en rad där man söker till vänster och skriver in nummer till höger och när man trycker där kommer knappsatsen upp. På iPad kan man också välja om det ska sorteras i bokstavsordning eller efter mest använda. Det finns också möjlighet att se historik på dom senaste omvandlingarna.

20131212-214717.jpg

När jag laddade ner Amount låg den oanvänd ganska länge. Jag tänkte ha den mest för att räkna om valuta och där hade jag redan ett bra arbetsflöde via Launch Center Pro. Sen läste jag att Amount hade stöd för URL-schema och då blev det intressant igen så jag satte genast upp en funktion vi Launch Center Pro där jag bara behöver skriva in ett tal och sen skickas jag till Amount med USD som förvalda valuta. Jag har också gjort en funktion för att omvandla Fahrenheit till Celsius. Hade lite problem i början att få URL-scheman att funka och fick då snabb och bra hjälp från utvecklaren Marco Torretta.

Slutsats

Amount är ingen app jag har på hemskärmen i dagsläget, dels för att jag inte använder den så mycket och dels för att jag använder Launch Center Pro för att komma åt dom vanligaste funktionerna. Men jag gillar appen och skulle vilja använda den mer, funderar på att lägga den på hemskärmen och använda den som miniräknare. Amount kostar 7 kr och är värd det bara för miniräknaren, så gillar du inte den inbyggda miniräknaren på iPhone eller saknar det på iPad så är detta ett grymt bra alternativ. Behöver du dessutom omvandla valuta eller andra enheter så är det inget att tveka på.

Ladda ner Amount för iPhone och iPad